Îndrumare de utilizare cazane

| de Blogger | în categoria Informații utile
Îndrumare de utilizare cazane

Cazanele sunt ideale pentru fabricarea de tărie de casă (țuică, pălincă) – din fructe fermentate se obține alcoolul prin distilație.

Componentele instalației:

  • Cazan din cupru în care cu ajutorul căldurii se formează aburul de alcool.

  • Instalația de răcire, prin care se face condensarea alcoolului.

  • Țevile de cupru care leagă cazanul și instalația de răcire.

Toate componentele cazanului care intră în contact cu alcoolul distilat sunt fabricate din cupru pur. Pe parcursul procesului de distilație, cuprul neutralizează acizii și celelalte substanțe nocive, astfel se obține băutură pură, consumabilă fără efecte secundare.

Tipuri

Condiții de utilizare

Instalația poate fi folosită numai de adulți!

Producătorul și distribuitorul nu își asumă responsabilitate pentru eventualele defecțiuni, în cazul folosirii necorespunzătoare a instalației.

Este strict interzisă folosirea sursei de căldură dacă instalația este goală!

Este obligatoriu să avem stingător în încăperea de exploatare a instalației și sub sursa de căldură să nu fie material inflamabil. Instalația să fie așezat stabil, pentru a evita răsturnarea întâmplătoare.

Dacă sursa de căldură o reprezintă gazul, trebuie respectate măsurile de securitate utilizate în acest sens. Cel mai important, butelia de gaz nu se ține în loc a cărui temperatură depășește 40° Celsius și să nu fie sub efectul direct al razelor solare!

Cazanul

Cazanul este partea cea mai importantă a instalației. Este fabricată din cupru și este plasată peste zona de căldură. În cazul cazanelor basculante, zona de căldură are două părți. În partea de jos a zonei se află o deschizătură prin care se face focul, iar în partea de spate se află un horn prin care se elimină gazele și fumul. Datorită temperaturii ridicate, ce se formează în zona de căldură, este recomandat ca partea laterală și partea de jos să fie acoperit cu cărămidă de șamotă; aceasta prelungește semnificativ durata de funcționare a instalației.

Etanșarea se realizează cu apă curată. După montarea capacului se toarnă apă curată în șanțul prevăzut pentru acest scop. Nu începeți niciodată procesul de fierbere fără etanșare!

Întreținerea cazanului

Pentru a menține durata de viață a instalației este importantă menținerea curățeniei acestuia în așa fel încât din punct de vedere mecanic, fizic și chimic să nu deteriorăm cazanul din cupru.

În menținerea curată a instalației este de ajuns dacă este spălată de două ori cu apă curată și caldă.

Dacă în timpul producției rachiului se arde borhotul, acesta trebuie curățat imediat. Curățarea se efectuează în felul următor: pe o cârpă umedă se pune nisip fin și se freacă ușor părțile arse, având grijă la calitatea cuprului. Operația mai sus menționată se realizează încet și într-un timp cât mai îndelungat.

După ce s-a curățat materialului ars, cuprul se șterge cu o cârpă uscată, după care se tratează cu acid citric (sare de lămâie) udat.

Instalația de răcire

Instalația de răcire (condensatorul) este un vas plin cu apă rece, prin care trece țeava de cupru. Partea de jos a țevii iese din vas, aici se va curge alcoolul distilat.

Pentru condensarea eficientă a aburilor de alcool, suprafața apei din vasul de răcire nu poate avea mai mult de 25° Celsius. Temperatura scăzută a apei se asigură prin circulare. În cazul în care apa de răcire se încălzește excesiv, condensarea aburilor de alcool nu se realizează corespunzător și se produc pierderi nedorite, în acest caz se simte miros intens de țuică lângă cazan.

Atenție: dacă mirosul de țuică persistă timp mai îndelungat în încăperea unde se face întregul proces, trebuie verificat închiderea corespunzătoare a capacului cazanului și încadrarea țevii în cazan!

Comentarii

2 comentarii.
  • Berei Atila | 15 septembrie 2024, 08:38 (de 7 luni)
    Capacitatea alambicului se referă la cât borhot se poate introduce la un ciclu?
  • Lucea Szabin | 18 septembrie 2024, 09:30 (de 7 luni)
    Bună ziua.

    Capacitatea cazanului din denumire se referă la capacitatea totală, dar trebuie lăsat întotdeauna spațiu pentru extinderea borhotului. Astfel, vă recomandăm să umpliți cazanul maxim până la 80% din capacitate.

Comentariul Dvs.