Legislația aplicabilă legată de distilarea băuturilor spirtoase în propria gospodărie

| de Blogger | în categoria Informații utile
Legislația aplicabilă legată de distilarea băuturilor spirtoase în propria gospodărie

Atenție: Conținutul acestui articol nu reprezintă sfaturi legale profesionale și nici consultație juridică! Informațiile prezentate mai jos au un scop informativ și trebuie considerate drept un punct de pornire în înțelegerea procesului de producere a alcoolului în gospodăria proprie. Acestea nu înlocuiesc consultarea unui avocat sau a unui specialist în domeniu.

În aplicarea art. 353 alin. (1) din Codul fiscal, comercializarea alcoolului etilic și a băuturilor alcoolice în recipiente ce depășesc capacitatea de 3 litri se consideră comercializare în vrac.

"Gospodăria individuală" este gospodăria care aparține unei persoane fizice producătoare, a cărei producție de țuică și rachiuri este consumată de aceasta și membrii familiei sale. Gospodăria individuală care deține în proprietate livezi de pomi fructiferi și suprafețe viticole poate produce, pentru consum propriu, din propria recoltă, țuică și rachiuri din fructe, rachiuri din vin sau din subproduse de vinificație, cu condiția să dețină instalații corespunzătoare condițiilor tehnice minimale stabilite de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și avizate de Ministerul Sănătății. Instalațiile trebuie să fie de tip alambic. (Conform alin. (3), prin alambic se înțelege o instalație de distilare formată dintr-un cazan de distilare, denumit blază, o serpentină de răcire, denumită refrigerent, și un recipient de colectare a distilatului).

Toate gospodăriile individuale care dețin în proprietate instalații de producție de țuică și rachiuri de tip alambic au obligația de a se înregistra la autoritatea vamală teritorială de la domiciliu.

Atunci când gospodăria individuală intenționează să producă țuică și rachiuri din recolta proprie, aceasta trebuie să notifice în scris autoritatea vamală teritorială, specificând cantitatea și tipul de materie primă ce urmează să fie procesată, perioada estimată de funcționare a instalației și cantitatea de produs estimată. În acest caz, producătorul trebuie să dispună de mijloace legale pentru măsurarea cantității și concentrației alcoolice a produselor obținute.

În termen de 3 zile lucrătoare de la finalizarea procesului de producție, gospodăria individuală trebuie să declare cantitățile de țuică și rachiuri produse și să solicite autorității vamale calculul accizelor datorate. Autoritatea vamală stabilește cuantumul accizelor și emite decizia de impunere conform procedurii stabilite prin ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Accizele devin exigibile la momentul finalizării procesului de producție, iar termenul de plată este până la data de 25 a lunii imediat următoare celei în care accizele au devenit exigibile (potrivit art. 345 alin. (1) din Codul fiscal).

Dacă gospodăria individuală nu declară cantitățile de țuică și rachiuri produse, autoritatea vamală teritorială va stabili cuantumul accizelor datorate în urma verificărilor efectuate și va emite decizia de impunere conform procedurii aplicabile. Și în acest caz, accizele devin exigibile la momentul finalizării procesului de producție.

Pentru țuica și rachiurile de fructe destinate consumului propriu al unei gospodării individuale, în limita unei cantități de cel mult 50 de litri de produs/an, cu o concentrație alcoolică de 100% în volum, nivelul accizei reprezintă 50% din nivelul standard aplicabil alcoolului etilic (prevăzut la nr. 5 din anexa nr. 1 la titlul VIII din Codul fiscal).

Producția de țuică și rachiuri pentru consum propriu, realizată din recolta proprie de către gospodării care nu dețin instalații proprii, poate fi efectuată prin prestări de servicii în antrepozite fiscale autorizate pentru producția de țuică și rachiuri. Antrepozitele fiscale sunt obligate să țină o evidență distinctă care să includă: numele gospodăriei individuale, cantitatea de materii prime procesate, cantitatea de produs finit rezultată, cantitatea preluată pentru consum propriu, data preluării și semnătura persoanei care a preluat produsul.

Pentru țuica și rachiurile destinate consumului propriu al gospodăriei individuale, realizate în sistem de prestări de servicii într-un antrepozit fiscal, accizele devin exigibile la momentul preluării produselor din antrepozitul fiscal. Beneficiarul serviciilor, respectiv gospodăria individuală, achită prestatorului contravaloarea accizelor aferente cantităților de țuică și rachiuri preluate. Pentru cantitatea de până la 50 de litri de produs/an, cu o concentrație alcoolică de 100% în volum, nivelul accizei datorate este de 50% din nivelul standard aplicat alcoolului etilic. Pentru cantitățile ce depășesc această limită, nivelul accizei este cel standard pentru alcoolul etilic.

Extras de pe site-ul lege5.ro/Gratuit/ha4tomrvge/alcool-etilic-norma-metodologica.

Comentarii

Nu sunt comentarii.

    Comentariul Dvs.